2013-10-08

skickad 16 mars 2017 01:05 av Peter Valeur

Kulturkvällen i Torna Hällestad 2 november 2013

Förra årets kulturkväll i Torna Hällestad blev en succé med uppskattningsvis mellan 400 och 500 besökare. Vi hade 27 olika unika
utställare på 18 olika platser i Torna Hällestad som alla hade öppet mellan klockan 16-21. De timmarna bjöd på demonstration av Rakubränning hos Sole Hantverk, Lundabryggeriet höll visningar av sitt bryggeri, Garagebageriet berättade om sitt bageri, serverade soppa inuti sin brödbil och sålde bröd, Bengt Böckman visade upp sin ateljé och hans fru Heddi Böckman bjöd på smakbitar ur sin kokbok, Teater Comediva höll en fullsatt föreställning för barn, Villes Handelsbod serverade ärtsoppa på torget där även Hällestadljus sålde sina hemmastöpta ljus. Utöver allt detta så höll byns konstnärer, fotografer och företagare öppet hemma hos sig.

Projektet har gett otroligt mycket. Det har öppnat upp för samarbeten mellan utställarna och en god stämning. Byborna lär känna varandra och har lättare att se möjligheterna som finns i den egna byn. Inför besökarna som kommer utifrån är det en unik möjlighet att visa upp vår by och hur trevlig den är även på vintern. Vi har mer än fin natur, vi har en härlig bysammanhållning där alla hälsar och känner igen varandra. En by man vill göra utflykter till.

I år gör vi samma sak en gång till. Programmet är långt ifrån klart i år eftersom anmälningsdatumet är sent. Några nya programpunkter har tillkommit, några försvinner, på så vis blir det hela tiden något nytt.

I år är än så länge dessa färdigspikade:

  • Johan Laserna håller en spännande visning och berättar om Torna Hällestads Kyrkas takmålningar.”När köttet är svagt – mustiga medeltida berättelser om svek,förräderi och att två sina händer”

  • Fotograf Karin Christiansson gör ett spektakulärt bildspel utomhus med ett projekt hon arbetat med i flera månader.

  • Akvarellisten Jakob Ekonomou visar upp sina målningar.

  • SOLE Hantverk bränner och säljer sin rakukeramik och öppnar för första gången upp det helt nya och vackra mineralmuseét.

  • Ateljé Konkret visar sina senaste designer på möbler och småföremål av betong, trä och metall.

  • Kerstin Vikner kommer att hålla bokprat på temat "Resenärer i den "nya" och i den "gamla" världen". Hon kommer även att sälja böcker, cd-skivor och hemmakokt fikonmarmelad.

  • Garagebageriethåller öppet hus och försäljning av bröd.

För mer information eller bilder, kontakta Lisa Formare som är initiativtagare till kulturkvällen.

<kontakt@lisaformare.com> 04653341 eller 0739583181
Comments